Vinprovning har länge varit en klassisk upplevelse, antingen att ge bort till andra eller för att unna sig själv. Att känna skillnaden mellan olika viners arom och smak är inte helt lätt, om än intressant. Här får man chansen att reda ut druvsortens betydelse, vikten av dekantering eller varför vissa vinsorter lagras på ekfat. Vinets värld är full av intryck och det finns alltid nya saker, och smaker, att uppleva.
Glas för glas
Vinprovningen sker stegvis där man börjar med att betrakta vinet för att sedan dofta. Därefter smakar man det och sammanfattar smakupplevelsen. En vit duk är ett bra underlag för att bilda sig en uppfattning om vinets utseende. Här kan man studera och bestämma dess nyans och klarhet. Unga rödviner har ofta en blåröd ytterkant medan de mer mogna har en tegelröd kant. Vita viner är i bärnstensfärg men kan också vara färglösa.
När det sen är tid för att dofta på vinet frigörs dofterna genom att man tillsätter syre. Detta gör man genom att hålla i skaftet eller foten snurra på innehållet i glaset som skapar en liten virvel. På så sätt ökar man koncentrationen av doftämnen i kupan ovanför själva vinet. Det finns undersökningar som visar att man med träning kan få en känsligare näsa. Vana vinprovare har därför väldigt ofta ett bra doftsinne och kan känna skillnad mellan olika druvor eller druvsorter. Man kan också, med lite övning, känna om vinet är ungt eller moget.
När man sen smakar på vinet håller man kvar det en stund i munhålan, samtidigt som man rullar runt vinet. För att verkligen få fram aromer och smak kan man försiktigt syresätta vinet samtidigt genom att dra in luft. För en maximal smakupplevelse andas man sen ut genom näsan. Därefter kan man försöka bestämma vinets fyllighet, om det är koncentrerat eller utspätt. Likaså kan man känna efter om någon smak är dominerande såsom syrlighet, sötma eller strävhet. Vinets strävhet kan man känna i gommen medan syrligheten framträder mer i sidorna av tungan. Man avslutar med att bedöma eftersmaken. Överlag är ett vin med lång eftersmak av bättre kvalitet än ett vin med kort eftersmak. Därefter antecknar man sina smakupplevelser för att kunna jämföra de olika vinerna.
Det finns flera olika saker att tänka på vid en vinprovning i Stockholm: https://www.trekronorvin.se/produkt-kategori/vinprovningar/vinprovning-stockholm/. Det kan vara bra att undvika starka dofter i närheten eftersom det lätt upplevs som störande och kan döva intrycket från vinerna. Av samma anledning är det också bra undvika kryddig mat och kaffe innan för att kunna ta del av de starka karaktärerna i glasen.